Za rojstni dan bo dobil skuter

Sedim na kavi in nehote poslušam dva moška. Pogovarjata se ob sosednji mizi. Debata teče o tem, kaj naj kupi sinu za 16. rojstni dan. Poskušam se spomniti, kaj sem jaz dobila za 16. rojstni dan. Ne gre, ne spomnim se. Gotovo to ni bil skuter, kot ga bo dobil možakarjev sin. Debata je postala bolj napeta, ko se moška nista strinjala ali je boljši skuter ali navaden moped. Starejši moški glasno pravi, deli za skuter so dražji kot deli za moped. Ceneje bo, če vzameš moped, pravi mlajšemu. Mlajši se seveda ni strinjal in tako sta nadaljevala debato o rezervnih delih za skuter.
Govorila sta o tem, kje jih kupiš. Nato je tekla debata o tem, koliko stroškov imaš z njimi. A mlajši moški je vztrajal: »Deli za skuter niso dragi!«. Trdil je, da v primeru nakupa novega skuterja, le-teh dolgo časa sploh ne bo potreboval.

Na kaj moramo pomisliti pri nakupu skuterja?

Če se že odločimo za izbiro skuterja, je gotovo prva odločitev katero znamko izbrati. Potrebno je premisliti, za kaj bomo skuter sploh uporabljali. 16-letnik iz pogovora bo skuter potreboval za vožnjo po domači vasi. Zato je mlajši moški iskal cenejši skuter. Pomislil je tudi na vzdrževanje, zato je spraševal tudi o tem koliko stanejo deli za skuter. Ob nakupu skuterja pa mora moški kupiti tudi dobro zaščitno čelado. Svojemu sinu gotovo želi najbolje, zato bo izbral kvalitetno.

Kaj pa je sinu pomembno pri skuterju?

Seveda pogovora ni bilo mogoče preslišati, saj sta bila oba moška že zelo glasna. Razbrala sem, da si 16-letni fant želi skuter živo modre barve. In seveda to, da bo skuter močno potegnil. Moška sta še kar naprej vneto razpravljala o nakupu skuterja in rezervnih delih.

Debati so nehote prisluhnili tudi ostali gostje v lokalu. Nekateri so se nasmihali, drugim sta šla moška na živce. Na koncu pa se je nasmejana natakarica igrivo pošalila. Rekla je, naj se fant z novim skuterjem le kdaj oglasi na kavi v lokalu. Tako bomo lahko tudi ostali videli konec debate – kakšen skuter je fant dobil za rojstni dan.